Welke aftrekposten zijn er voor ondernemers?
Verschillende aftrekposten voor ondernemers
Als ondernemer loop je meer risico dan iemand die in loondienst is. Om jou hiervoor te compenseren zijn er een aantal aftrekposten voor ondernemers in het leven geroepen waar jij gebruik van kunt maken. Welke dit zijn en wanneer je er recht op hebt, dat vertel ik je graag.
Zelfstandigenaftrek
Deze geldt voor elke ondernemer die voldoet aan het urencriterium. Dit betekent dat je minimaal 1225 uur per jaar aan jouw onderneming besteedt. Op dit moment bedraagt de zelfstandigenaftrek zo’n €7000. Dit wordt de komende jaren afgebouwd tot €5000.
Startersaftrek
Zit je nog in de eerste jaren van jouw ondernemerschap? Dan mag je naast de zelfstandigenaftrek ook nog de startersaftrek inzetten. Deze mag je 3 keer gebruiken in de eerste 5 jaar van jouw ondernemerschap.
MKB-winstvrijstelling
Elke ondernemer heeft recht op de MKB-winstvrijstelling; ook als je het urencriterium niet haalt. Dit betekent dat je van de winst die overblijft na aftrek van de eventuele zelfstandigen- en startersaftrek nog 14% mag aftrekken.
Kleinschaligheidsinvesteringaftrek
Heb je in 1 jaar veel geïnvesteerd in duurzame middelen, dan kun je recht hebben op de kleinschaligheidsinvesteringaftrek. Om te bekijken wanneer jij hier recht op hebt en hoe hoog de aftrek dan is, kijk hier op de site van de belastingdienst.
Fiscale Oudedags Reserve (FOR)
Als ondernemer mag je elk jaar een gedeelte van de winst apart zetten voor jouw oudedagsreserve. Over dit gedeelte hoef je geen belasting te betalen, dit doe je pas wanneer je dit uitkeert tijdens het pensioen.
Zoals je ziet zijn er behoorlijk wat aftrekposten waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Vind je het lastig om dit allemaal bij te houden? Schakel dan een goede boekhouder in.
Lees ook: Zo betaalt de belastingdienst jouw investeringen