Hoe werkt de aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers?
De aangifte inkomstenbelasting werkt voor ondernemers net wat anders dan voor werknemers. In dit artikel beschrijf ik hoe het werkt wanneer je een eenmanszaak hebt en ondernemer voor de inkomstenbelasting bent.
Als ondernemer betaal je belasting over jouw winst. Dit is jouw belastbare inkomen. Hoe hoger jouw winst, hoe meer belasting je betaalt.
Gelukkig kun je deze winst wel drukken door het inzetten van aftrekposten. Als ondernemer zijn er best een aantal aftrekposten waar jij recht op kunt hebben. De bekendste is de zelfstandigenaftrek.
Wanneer moet de aangifte inkomstenbelasting ingediend worden?
De aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers kun je doen vanaf 1 maart en moet ingediend zijn voor 1 mei. Lukt je dit niet, dan kun je uitstel aanvragen. Dit moet je dan wel doen voor 1 mei. Dien jij jouw aangifte in voor 1 april, dan weet je zeker dat je voor 1 juli een voorlopige aanslag hebt. Dat is fijn, want dan weet je waar je aan toe bent.
Wat heb je nodig om de aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers in te vullen?
Voor het doen van jouw aangifte inkomstenbelasting heb je een aantal gegevens nodig. De balans en winst en verliesrekening vormen de basis van jouw aangifte. Hierin zie je hoeveel omzet, kosten en winst je gemaakt hebt en hoe het staat met de waarde van jouw bezittingen en schulden. Daarnaast moet je weten op welke aftrekposten jij recht hebt, zowel zakelijk als privé.
Zelf doen of uitbesteden?
De aangifte zelf is een digitaal formulier dat je stap voor stap door de aangifte leidt. Op basis van jouw antwoorden worden bepaalde stappen wel of niet getoond. Ben jij een eenmanszaak zonder personeel en heb jij ook privé geen uitzonderlijke financiële zaken (zoals bijv. de verkoop van een huis) dan kun je de aangifte best zelf doen. Het is niet heel ingewikkeld. Als je wilt kun je de aangifte dan nog door een boekhouder laten controleren. Dat is voordeliger dan wanneer deze de hele aangifte doet.
Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om alles uit te besteden. Weet dan wel dat jij als ondernemer nog steeds zelf verantwoordelijk bent voor jouw aangifte. Blijkt deze niet juist ingevuld te zijn dan zal de belastingdienst de boete naar jou sturen. Zorg er dus voor dat jij de aangifte controleert en dat je om uitleg vraagt aan jouw boekhouder wanneer je iets niet snapt.
Lees ook: Belastingtips: makkelijker kan ik het niet maken, voordeliger wel!