Hoe start je een bedrijf zonder geld?
5 manieren om een bedrijf te starten zonder geld
Ik hoor regelmatig: ‘Ja, maar voor jou is het makkelijk, want jij hebt geld.’ Of: ‘Ik zou ook wel voor mezelf willen beginnen, maar ik heb geen budget.’
Nou laat me je dit vertellen, toen ik startte had ik ook geen bankrekening die bulkte van het geld. Ook ik ben ‘klein’ begonnen. Er is dus geen enkele reden waarom jij dit niet ook zou kunnen.
Vandaag de dag is het makkelijker en goedkoper dan ooit om een bedrijf te starten. Toch denken veel mensen nog dat je eerst een behoorlijk startkapitaal moet hebben om te kunnen beginnen.
En dat is helemaal niet waar. Vandaag deel ik dan ook graag 5 manieren met je waarop je met weinig of geen budget toch kunt starten met een eigen bedrijf.
1) Doe in het begin zo veel mogelijk zelf
Ik weet dat je dit bedrijf wilt beginnen om te kunnen doen waar jij het allerbeste in bent. En dat is uiteindelijk ook hetgeen wat je moet doen, maar… als je nu niet kunt starten omdat je geen budget hebt om anderen in de huren, dan moet je eerst zelf aan de bak. En dat betekent dat je in het begin niet alleen directeur bent, maar ook secretaresse, koffiejuf, schoonmaakster, inkoopster, boekhouder, grafisch vormgeefster, marketeer enz.
Voordeel hiervan is dat je inzicht krijgt in alle taken en beter weet welke je als eerste wilt uitbesteden als je eenmaal wel geld hebt.
2) Ruil met andere onderneemsters
Zijn er toch bepaalde taken die je echt niet zelf kunt of wilt doen? Kijk dan eens of je deze kunt ruilen met andere ondernemers. Met een chique woord noemen ze dat bartering. Hierbij laat jij bijvoorbeeld mooie foto’s maken voor jouw website door een fotograaf en in ruil daarvoor doe jij haar boekhouding/vormgeving/pr (net wat jij te bieden hebt). Helemaal top is het als jij een groep met andere enthousiaste onderneemsters om je heen hebt die elkaar allemaal kunnen helpen. Zo kun je met gesloten beurzen elkaar verder helpen.
3) Maak gebruik van gratis software
Er zijn behoorlijk wat online tools waar je gratis gebruik van kunt maken. Doe daar je voordeel mee. Denk hierbij aan Mailchimp (om jouw nieuwsbrieven mee te versturen), Canva (om zelf mooie afbeeldingen mee te maken), Skype (videobellen) of bijvoorbeeld gratis thema’s voor jouw website. Vaak hebben de gratis tools een beperkte capaciteit, maar zijn ze prima om mee te starten. Wanneer jouw bedrijf groeit en je meer nodig hebt, kun je altijd nog overstappen naar de betaalde versie. Als het goed is, heb je dan ook meer geld om hieraan te besteden.
4) Vraag gratis proefperiodes aan
Wil je toch graag meteen met een betaalde tool werken? Zorg dan dit je hiervan eerst een gratis proefperiode aanvraagt. Zo kun jij al even vooruit voordat je echt moet gaan betalen. Het geeft je ook de mogelijkheid om meerdere aanbieders uit te proberen zodat je zeker weet dat je de goede uitkiest. En door meerdere aanbieders uit te testen ben je zo weer een paar maanden verder voordat je echt hoeft te gaan betalen.
Als trouwe gebruiker van de volgende online tools mag ik jou een extra lange proefperiode aanbieden. Mocht je hier interesse in hebben, maak er dan vooral gebruik van.
Moneybird: klik hier
Webinargeek: klik hier
Active Campaign: klik hier
5) Maak gebruik van gratis kennis
Tegenwoordig is het makkelijker dan ooit om kennis op te doen. Type je zoekterm in op Google en er komen vast meerdere blogs en Youtube-filmpjes tevoorschijn. Ook worden er regelmatig gratis webinars en challenges georganiseerd. Maak daar gebruik van! In deze fase van jouw ondernemerschap heb je waarschijnlijk meer tijd dan geld. Besteed jouw tijd dan ook goed. Des te sneller kun jij stappen maken. Ben je benieuwd wat ik gratis te bieden heb? Kijk dan snel op www.hilderadt.nl onder het kopje gratis.
6) Bonustip: werk aan je mindset
Een echte ondernemer ziet altijd mogelijkheden. Door tegen jezelf te zeggen dat je iets niet kunt omdat je geen budget hebt, sluit je je ogen voor alle mogelijkheden die er wel zijn. Wil je echt een succes maken van jouw bedrijf dan zal je aan jouw geldmindset moeten werken. Vraag dus liever ‘hoe kan ik x realiseren?’, dat schept ruimte en mogelijkheden. Wie weet welke creatieve oplossing jij dan bedenkt of tegen welke aanbieding je opeens oploopt, waardoor het wel binnen jouw budget valt.
Zo zie je maar, ook met een klein budget is er van alles mogelijk. Dus ga lekker aan de slag en bouw dat bedrijf van jouw dromen!
Veel succes!