Financiële stress en wat je er tegen kunt doen

Liever less financiële stress

Dacht je als ondernemer eindelijk verlost te zijn van werkstress: geen baas meer die over je schouder staat mee te kijken, geen veel te hoge werkdruk en geen onmogelijke deadlines… Heb je opeens te maken met een hele nieuwe vorm van stress, namelijk financiële stress.

Dat was niet de bedoeling!

Vandaar dat ik het hier vandaag eens met je over wil hebben. Want welke vormen van financiële stress zijn er nu eigenlijk EN hoe los je die op?

 

1) Te weinig klanten

Verreweg de meeste onderneemsters hebben te maken met deze eerste vorm van financiële stress. Je bent er helemaal klaar voor om goed te gaan verdienen met je bedrijf: je aanbod staat, je weet welke prijzen je gaat vragen en je hebt een supermooie website. Maar … waar blijven die klanten nou?

Ik hoop dat het voor jou niet herkenbaar is, maar ik vrees van wel.

Dit is dus een probleem wat op heel korte termijn opgelost moet worden, want anders kun je straks jouw bedrijf weer sluiten en mag je weer terug in loondienst. #horrorscenario!

De oplossing voor dit probleem ligt bij het elke dag doen van salesactiviteiten. Vaak denken we dat we ons aanbod echt goed aanbieden, maar in de praktijk blijkt het toch meer een marketingactie geweest te zijn dan sales. We hebben verteld wat we doen, maar niet concreet gevraagd om de verkoop. En laat dat nou net zijn wat jouw potentiële klanten nodig hebben. Ze hebben nog dat kleine duwtje nodig om over de drempel te stappen en echt klant bij jou te worden. Jouw taak is om hen daarbij te helpen. En niet vanuit die pusherige tweedehands autoverkoper manier, maar door te laten zien wat het oplevert als ze met jou aan de slag gaan.

Vind je het lastig om te bedenken welke acties je hiervoor allemaal kunt doen? Download dan hier mijn inspiratielijst met 25 Money Making Moves. En heel belangrijk, doe er elke dag minimaal 1. Dit zorgt ervoor dat je een continue stroom van klanten en dus inkomsten krijgt.

 

2) Klanten die niet betalen

De nachtmerrie van elke ondernemer: je hebt een klant met heel je hart en ziel geholpen en nu betaalt hij niet. Heel erg frustrerend om het maar even netjes te zeggen.

Maar je zit er nu wel mooi mee. Jij hebt jouw werk gedaan, maar je bankrekening is leeg. Dus wat nu?

Zorg voor een goed debiteurenbeheer. Laat onbetaalde facturen niet te lang liggen in de hoop dat het zich vanzelf oplost. Dit gebeurt namelijk bijna nooit. Het belangrijkste is dat je in gesprek blijft met jouw klant. Waarom betaalt hij niet en hoe is hij van plan dit op te lossen? Op die manier kun jij meedenken en eventueel een aangepaste betalingsregeling maken.

Daarnaast blijft het iets zakelijks en mag je op jouw strepen staan. Verwijs naar je algemene voorwaarden en geef ook aan dat deze factuur uiteindelijk bij het incassobureau gaat belanden. Dit levert voor jouw klant allerlei extra kosten op en dat is vaak een stimulans om toch (op tijd) te gaan betalen.

 

3) Administratie

Grrrr… die administratie. Echt zo’n klusje dat steeds blijft liggen. Je weet dat je het moet doen, maar er zijn altijd wel 100 andere zaken die je toch voor laat gaan. Met als gevolg dat je administratie een steeds grotere puinhoop wordt en je er steeds meer tegenop gaat zien om eraan te beginnen.

Hiervoor zijn meerdere oplossingen. Ten eerste is het zo dat veel ondernemers eigenlijk niet goed weten wat ze nou precies allemaal bij moeten houden en op welke manier. Hier worden ze onzeker van en daardoor stellen ze het steeds uit. Dus de eerste oplossing is dat jij je laat informeren over het hoe en wat rondom jouw administratie. Dit leer ik mijn klanten bijvoorbeeld in de bonusles ‘Administratie op Orde’ die in de Money Club zit.

De tweede oplossing is dat je een goed boekhoudprogramma gaat gebruiken. Vaak kun je hiermee een gedeelte van jouw administratie automatiseren (zoals het sturen van facturen) en dat scheelt tijd.

De laatste oplossing is het uitbesteden van jouw administratie. Op zich een goede oplossing, maar er is wel 1 grote maar: zorg dat je te allen tijde zelf zicht houdt op jouw cijfers. Want in de cijfers van jouw bedrijf zit hele waardevolle informatie over hoe het met jouw bedrijf gaat en alleen jij kan beslissen wat jij op basis van deze informatie wilt doen.

Dit waren de drie grootste veroorzakers van financiële stress. Zorg dat je deze aanpakt, want jouw ondernemersleven wordt een stuk fijner als je hier geen last meer van hebt. Mocht je hierbij hulp nodig hebben, neem dan vooral even contact met mij op.

Anderen bekeken ook

Vlog: Help, mijn klant betaalt niet. Wat kan ik doen?
Vlog: Hoe krijg je meer klanten zonder budget?
Vlog: Krap bij kas? Zo los je het op.
Is dit ook interessant voor je business buddy's? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!
Loading...